Tuesday, August 3, 2010

Bila terdesak, mulalah cari pimpinan kita...

CEMAS...Fairuz (kiri) membantu menenangkan Atikah.

Bantuan Darusshifa’

KUALA LUMPUR: Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Menengah Kebangsaan Desa Petaling akan mendapatkan khidmat perubatan dari Persatuan Kebajikan dan Perubatan Islam Malaysia (Darusshifa’) yang diasaskan oleh Dato' Dr. Harun Din (Timbalan Mursyidul Am PAS) bagi menghalau makhluk halus yang mengganggu 10 pelajar termasuk seorang guru di sekolah berkenaan sehingga memaksa sekolah itu ditutup semalam.

Pengerusinya, Iskandar Ahmad ketika dihubungi berkata, pihaknya sudah dimaklumkan mengenai kejadian serangan histeria berkenaan semalam.


Katanya, kejadian berkenaan adalah yang pertama kali berlaku di sekolah itu dan pihaknya sentiasa maklum mengenai kesannya kepada pembelajaran pelajar akibat kejadian situ.


“Bagi mengatasi masalah serangan makhluk halus di sekolah itu, kami akan mengadakan majlis bacaan Yasin bagi menghalau makhluk halau itu,” katanya.

Harian Metro

KUALA LUMPUR: Sebuah sekolah menengah di Desa Petaling di sini, terpaksa ditutup sementara selepas lebih 10 pelajar perempuan, seorang pelajar lelaki dan seorang guru wanita tiba-tiba diserang histeria, semalam.

CEMAS...Fairuz (kiri) membantu menenangkan Atikah.
CEMAS...Fairuz (kiri) membantu menenangkan Atikah.
LAPAR...Atikah gelojoh jamah makanan apabila dirasuk.
LAPAR...Atikah gelojoh jamah makanan apabila dirasuk.
Serangan histeria itu bermula kira-kira jam 7.45 pagi apabila seorang pelajar perempuan tingkatan tiga, Atikah Abdullah, yang menghadiri perhimpunan pagi tiba-tiba mengamuk dipercayai dirasuk.


Keadaan dialami mangsa berjangkit kepada sembilan pelajar lain termasuk seorang pelajar lelaki dan seorang guru wanita ketika semua mereka yang juga rakan sekelas mangsa cuba menenangkannya.


Ini menyebabkan suasana di sekolah itu kelam-kabut seketika apabila semua mangsa menjerit kuat.


Sejurus selepas itu, Atikah cuba melarikan diri sebelum ditahan beberapa rakan dan gurunya.


Rakan mangsa, Mohd Fairuz Faizin Amran, 16, berkata sejurus kejadian itu, perhimpunan disuraikan dan mangsa dibawa ke bilik berdekatan.


Katanya, rakan serta guru membacakan surah Yasin menyebabkan Atikah tenang seketika sebelum kembali meronta, malah rontaan mangsa diikuti beberapa pelajar perempuan lain yang turut diserang histeria. Menurutnya, pihak sekolah membenarkan semua pelajar sesi pagi pulang pada jam 9.30 pagi dan sekolah dijangka dibuka semula hari ini.


“Mangsa dipapah pulang keluarganya selepas dimaklumkan kejadian itu. Pelajar lain yang diserang histeria juga dibawa pulang keluarga masing-masing.


“Sebaik tiba di rumah, Atikah masih meronta dan cuba keluar rumah untuk ke sebatang pokok berhampiran,” katanya ketika ditemui di sini.


Katanya, mangsa merangkak dan menggelupur sebelum menjerit dalam bahasa Urdu supaya disediakan buah limau, epal hijau dan colok.


Dalam keadaan mata terbeliak ketika dipapah beberapa lelaki, mangsa memandang tepat ibunya, Suraya Abdullah, 33, sambil menjerit seolah-olah mahukan makanan.

Suraya mendakwa, makhluk halus yang mengganggu anaknya dipercayai tinggal di sebatang pokok berhampiran rumah, tetapi pokok itu baru ditebang bulan lalu menyebabkan makhluk yang menghuni pokok itu mengganggu Atikah.


Katanya, anak sulungnya itu sering meracau dan diserang histeria tidak kira masa, malah lebih teruk apabila terdengar laungan azan.


“Saya amat terkejut dengan kejadian yang menimpanya, kadangkala dia menyanyi lagu Tamil dan ketika diserang histeria terdengar seolah-olah dia membaca mantera dalam bahasa Urdu.


“Dia sering diserang penyakit ini, kelmarin (Sabtu) sudah tiga kali dan semalam (kelmarin) empat kali dia diserang histeria, malah saya terpaksa mengambil cuti,” katanya.


admin : kenapa tidak tipu pembaca, cakap la Darussyifa' tu diasaskan oleh Dr. Khir toyo. Dia kan Doktor rakyat. Media cetak kan sudah kebiasaan menfitnah pemimpin kami.

No comments: