Tuesday, May 4, 2010

Fakhry ditangkap, Tengku Anis diawasi


Gambar Tengku Anis menyuapkan makanan kepada Sultan Kelantan ketika majlis minum petang bersama anak-anak yatim di Istana Mahkota, Kubang Kerian, Kota Bharu pada Mac lalu.


KOTA BHARU - Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra ditahan oleh sepasukan anggota dan pegawai polis dipercayai dari Unit Tindakan Khas (UTK) yang memakai topeng di luar Istana Mahkota, Kubang Kerian di sini malam tadi.

Tengku Fakhry ditahan bersama dua orang doktor dan beberapa orang pengawal peribadi Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra.

Satu sumber istana memberitahu, putera Sultan Kelantan itu ditahan ketika beliau bersama dua orang doktor dan sekumpulan pengawal peribadi sultan menaiki beberapa buah kenderaan dan mereka baru keluar kira-kira 50 meter dari Istana Mahkota.

Kejadian itu berlaku pada pukul 7.30 malam.

Semasa kejadian, turut berada dalam salah sebuah kenderaan rombongan itu ialah Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra dan Raja Perempuan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.

kosmo

Krisis Istana Kelantan : Tengku Temenggong ‘keluar’ IPK selepas 3 jam

KOTA BARU, 5 Mei — Tengku Temenggong Kelantan yang ‘dibawa’ ke Ibu Pejabat Polis di sini lewat petang semalam — perkembangan terbaru sebalik krisis Istana Kelantan, meninggalkan premis itu kira-kira tiga jam kemudian.
“Tengku Temenggong (Tengku Muhammad Fakhry) sudah dibebas... lebih kurang pukul 10.30 tadi (malam tadi),” kata sumber kepada The Malaysian Insider.
Bagaimanapun sumber itu tidak dapat mengesahkan status lima pengawal peribadi Tengku Temenggong termasuk dua doktor Sultan Kelantan yang turut dibawa bersama ke IPK.
Tengku Muhammad Fakhry ditahan anggota Unit Tindakan Khas kira-kira 100 meter dari Istana Mahkota di sini, lebih kurang sejam selepas beliau memberi kenyataan media berhubung kegagalan untuk membawa ayahandanya Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra ke Singapura untuk rawatan susulan.
Ketika ditahan, beliau dalam perjalanan ke lapangan terbang membawa Sultan Kelantan berangkat ke Singapura.
Sebab Tengku Temenggong dibawa ke IPK tidak diketahui.
Sultan Kelantan pula dibawa ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian kira-kira 7.30 petang, lebih kurang 10 minit selepas Tengku Muhammad Fakhry dibawa ke IPK.
Sultan Kelantan berada di Wad Diraja HUSM dengan ditemani Raja Perempuan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.

Turut berangkat ke HUSM malam tadi ialah Pemangku Raja Tengku Muhammad Faris Petra, Tengku Bendahara Tengku Muhammad Faez Petra dan Puteri baginda Tengku Amalin Aisyah.
“Ada semua di atas (wad), Raja Perempuan, Pemangku Raja, Tengku Bendahara, Tengku Amalin, semua ada” kata seorang pegawai dari pejabat Istana Diraja Kelantan yang sempat ditemui di ruang parkir kenderaan hadapan hospital.
Bagaimanapun anggota pentadbiran kerajaan negeri tidak kelihatan.
Pada sidang media kira-kira 6 petang semalam Tengku Temenggong Kelantan dukacita dengan tindakan pihak tertentu menghalang pesawat khas untuk membawa Sultan Kelantan ke Singapura daripada mendarat di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra dekat sini.
Tengku Muhammad Fakhry berkata arahan tersebut telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa lapangan terbang.
Mengikut jadual asal Sultan Kelantan sepatutnya berangkat ke Singapura pada pukul 11.30 pagi semalam untuk rawatan susulan di Hospital Mount Elizabeth.
Perkembangan terbaru ini menyusul kejadian seorang pengawal Istana Diraja Kelantan parah ditembak oleh individu yang tidak dikenali di Kampung Sungai Nyior, Palekbang, Tumpat awal pagi Sabtu lalu.
Ramli Mohamad, 50, sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi, Hospital Raja Perempuan Zainab II.
Akhir Mac lalu, Setiausaha Sulit Sultan Kelantan, Datuk Wan Hashim Wan Daud ditahan reman polis ekoran kenyataan beliau mengenai pemecatan Pemangku Raja.TMI

No comments: